De impact van covid-19
op ons werk in Zuid-Afrika.
Overal lees of hoor je erover. Het nieuws is vol met informatie over het nieuwe coronavirus, oftewel COVID-19. En toch wil ik in deze blog óók iets schrijven over dit coronavirus. Helaas gaat deze ziekte het Afrikaanse continent niet voorbij en heeft het grote gevolgen voor ons werk in Zuid-Afrika.
Lange tijd las ik in Zuid-Afrika berichten over deze ziekte toen het zich in China verspreidde. Het leek voor mij toen nog ver weg. Toen het in Europa kwam, kwam het iets dichterbij. Ook in Nederland deden de eerste besmettingen zich op. Bezoek uit Nederland werd afgezegd in verband met vluchten die geannuleerd werden. Niet lange tijd daarna werden ook de eerste besmettingen in Zuid-Afrika gemeld. Er werden al snel ingrijpende maatregelen genomen.
Zondag 15 maart kondigde president Cyril Ramaphosa aan dat er maatregelen genomen werden. Het aantal besmettingen stond toen ‘slechts’ op 61. Eén van de maatregelen, die op ons werk de meeste impact had, was dat de scholen vanaf woensdag 18 maart gesloten zouden worden. Groepen van meer dan 100 personen werden ook verboden. In overleg met lokale medewerkers werd duidelijk dat onze kinderprogramma’s niet langer door konden gaan. Mijn werk met de kinderen kwam stil te liggen.
Ook werd aangeraden om de grannies, die op de Garden of Hope werken, thuis te laten blijven. Mijn collega’s en ik hebben toen besloten om ons op de tuin te richten. Ook al waren de grannies thuis, de groenteplantjes hadden nog steeds water nodig. Er werd een alternatief plan van aanpak door ons opgesteld. We zouden extra plantjes poten in de tuin, om zo op de lange termijn extra groenten te hebben voor de grannies en kinderen in Hammanskraal. Onze verwachting is dat deze mensen, waarvan sommigen normaal al moeilijk rond kunnen komen, het zwaar zullen gaan krijgen in de komende tijd. Daarnaast is groente een gezonde aanvulling op de maïspap die zij veel eten. Het plan was om dit enkele dagen per week bij hen af te leveren, met de nodige hygiënemaatregelen.
Zo heb ik enkele dagen in de Garden of Hope gewerkt met mijn collega’s. Helaas duurde dit slechts kort. Op maandagavond 23 maart heeft president Cyril Ramaphosa namelijk afgekondigd dat het land op donderdag 26 maart aan het einde van de dag voor 3 weken dicht zou gaan. Het land had toen ongeveer 700 bevestigde besmettingen. U begrijpt dat wij ook onze nieuwe plannen weer aan moesten passen. Vanaf die dag mochten we niet meer naar de Garden of Hope rijden. Zodoende konden wij ook geen eten brengen bij de grannies en kinderen. Een grote teleurstelling!
Gelukkig gaat het werk op de Garden of Hope toch door. Enkele lokale medewerkers blijven nu dag en nacht op de Garden of Hope, zodat zij niet hoeven te reizen en toch de planten in de tuin kunnen verzorgen. Ook hebben zij een vergunning gekregen om voedsel rond te brengen bij de grannies en kinderen. Ik ben dankbaar dat op deze manier de mensen, van wie ik ben gaan houden, hopelijk geen honger hoeven te hebben in de komende periode!
Teunie Oosterwijk