doneer nu materialen webshopVerslag opening ouderenhuis

22 februari 2024


Lang hebben de mensen uitgekeken naar de dag van de opening van het ouderenhuis. Eindelijk was het zo ver! Op 22 februari is het nieuwe ouderenhuis officieel in gebruik genomen. Een belangrijk moment voor de lokale mensen! 


​​​​​​​verhaal van Itumeleng

Itumeleng is een van de lokale managers van de Garden of Hope. Zij vertelde mij een dag voor de opening van het ouderenhuisje haar verhaal. Door haar verhaal begreep ik hoe belangrijk de opening van het nieuwe ouderenhuisje voor haar is! Graag neem ik u mee in haar verhaal. 

Itumeleng is opgegroeid in Hammanskraal. Toen zij ongeveer negen jaar oud was werd haar moeder ernstig ziek. Haar moeder had kanker. Als jong meisje heeft zij veel voor haar moeder gezorgd.​​​​​​​ De moeder van Itumeleng is overleden net voor dat ze haar eindexamens moest doen.

 Dat zij haar eindexamens heeft gehaald, ziet zij als een groot wonder. Daarna had ze nog maar één droom: mensen helpen die ziek zijn en niet voor zichzelf kunnen zorgen! Maar hoe? De meest logische stap leek om voor verpleegkundige te gaan leren.  

Itumeleng kwam in deze tijd veel bij het weeshuis Tshwaragang. Daar leerde zij Presley kennen, de zoon van Mma Catharina, de moeder van het weeshuis. Itumeleng en Presley kregen een relatie en zijn getrouwd.  


Ds. Weststrate en zijn vrouw kwamen regelmatig bij het weeshuis. Toen er nagedacht werd om op een andere locatie in Hammanskraal nog een weeshuis te openen, had Itumeleng een ander idee. Het was Itumelengs wens om hulp te bieden aan ouderen en zieken. En zo is het ouderenhuisje ontstaan.  


In 2018 werd er een ouderenhuisje gebouwd met de toen beschikbare fondsen. Dit huisje was echter niet toekomstbestendig. Dankzij de fondsen kon er een nieuw ouderenhuis worden gebouwd. De blijdschap van Itumeleng is groot! Een veilige plaats en hulp bieden aan kwetsbare ouderen heeft haar hart.  


De opening 
Ds. J.A. Weststrate


Op 22 februari werd het nieuwe ouderenhuisje officieel geopend door ds. Weststrate. Ds. Weststrate deed een meditatie naar aanleiding van het badwater van Bethesda (Johannes 5). Het nieuwe ouderenhuis heeft ook deze naam gekregen. Het huis van Bethesda, ofwel huis van barmhartigheid. Met de bede of de Heere de bewoners en werkers barmhartigheid wil bewijzen voor tijd en eeuwigheid.  

Ds. Weststrate memoreerde nog over de start van het werk van Bethlehem in Hammanskraal. Er is verwondering als we nu zien hoeveel mensen in nood hulp kunnen krijgen, maar nog meer als we zien hoeveel mensen wekelijks uit de Bijbel horen. 

Woorden van dank


Na de meditatie door Ds. Weststrate werden diverse toespraken gedaan. Onder andere door Mma Catherina, de moeder van het weeshuis. Zij bedankte ds. Weststrate, alsook de werkers van stichting Bethlehem en de sponsoren uit Nederland en Canada. Ze vroeg met klem aan de omwonenden om Gods Woord te lezen, te komen naar de Bijbelklassen en de Heere erkentelijk te zijn voor alles wat Hij gaf!  


Verhaal van een grannie

Lidia, een van de vrouwen die enkele maanden in het ouderenhuisje woont, spreekt woorden van dank uit tijdens de opening. ‘Het is zo ontzettend mooi, het is zo fijn om hier te kunnen wonen. Toen ik hier kwam kon ik helemaal niets! Ik had ontzettende pijn in mijn rug, ik kon niet eens draaien in bed vanwege de pijn. Maar de zusters die hier werken helpen iedere keer. Ik ben zo blij met de zorg die we krijgen! Maar ook nu met ons nieuwe huis. In het oude huis was het vaak zo ontzettend warm! En als het regende was het binnen ook niet droog. Ik ben zo blij! De Heere is goed voor ons! Niet alleen met de zorg en met dit huis, maar ook als iedere keer uit de Bijbel gelezen wordt en samen gebeden en gezongen wordt. De Heere is goed!’

sluiting

Ds. M. Krijgsman


Ds. Krijgsman overhandigde namens het Deputaatschap Zending en Evangelisatie een openingsgeschenk aan familie Sepato. Het zijn zes houten naambordjes, met Bijbelse namen, voor de zes verschillende slaapzalen.   

Hij sloot de opening af met het lezen uit Psalm 65 en gebed. Na het gebed was er een rondleiding voor alle genodigden en bezoekers, na deze rondleiding was er een gezamenlijke maaltijd.

 

Nella Verschuur 


Terug naar overzicht
Terug