doneer nu materialen webshop

Regen een zegen?!

Tegenstrijdige gebeden in de regenperiode


Peinzend sta ik op één van de golvende heuvels in Refilwe. Ik kijk om mij heen. Zover ik kan kijken, zie ik huisjes van golfplaten. De meeste zijn bruin van de roest, andere hebben een vrolijk kleurtje en sommige zijn nog zilverkleurig. Het is een lange periode erg droog geweest. De buien van de afgelopen weken hebben er echter voor gezorgd dat de straatjes in modderpoelen zijn veranderd. Het water staat rondom diverse huisjes. Hoe zal het binnen zijn?Samen met twee lokale collega’s ben ik op pad om de conditie van enkele huisjes te controleren waarin weeskinderen wonen die dagelijks komen eten bij de gaarkeuken. Onderweg praten we over het weer. Ondanks dat het de jaarlijkse regenperiode is, is het lange tijd erg droog geweest. De gewassen op het land begonnen te verdorren. Er werd door de boeren uitgekeken naar regen. Toen enkele weken terug de regen viel, werd ervoor gedankt in de kerk. Nu hoor ik mijn collega echter vragen: “Wil je alsjeblieft bidden dat deze regen stopt? De mensen kunnen niet eens meer in hun huisjes wonen.” En ik begrijp haar vraag.


Het gebeurt in Zuid-Afrika vaker dat er in de regentijd lange periodes zijn van droogte. Aangezien het in die tijd ook erg warm is, verdorren de gewassen op het land. Het is dan een zegen voor de boeren als het enkele dagen regent. Ook ik kan genieten van deze regenbuien die er ook voor zorgen dat de temperatuur iets daalt. Tegelijkertijd kan ik vanuit mijn stenen appartementje naar buiten zitten kijken met pijn in mijn hart. Zéker als het dagenlang achter elkaar regent. Mijn gedachten gaan dan naar de mensen die mij dierbaar zijn geworden. Ik zie hen zitten in hun huisjes van golfplaten die vaak zo lek zijn als een mandje. Hoe zal de situatie daar zijn?


Vanmorgen werd mijn collega gebeld dat enkele kinderen, die dagelijks eten bij de gaarkeuken, niet meer in hun huisje konden slapen. Daarom loop ik nu met mijn collega’s door Refilwe om deze gezinnen te bezoeken. We willen kijken hoe de situatie is en wat wij op de korte en lange termijn voor hen kunnen doen. Hoewel er gezinnen zijn waar de situatie gelukkig meevalt, komen we helaas ook in diverse huisjes waar duidelijk hulp nodig is. Bij zware regenbuien stroomt het water net zo hard dóór het huisje als er omheen. Dit komt doordat het water onder de golfplaten doorkomt die als wanden dienen. Als dan ook nog de golfplaten op het dak lek zijn, blijft er niets droog. Natte kleren, natte matrassen, natte dekens en buiten dreigen nieuwe regenbuien. Er is geen zicht op dat het vandaag droog zal worden. Ook de komende nachten zullen de kinderen bij familie of bekenden moeten slapen. In mijn hart neem ik me voor om te doen wat in mijn vermogen ligt, zodat ook deze kinderen in een droog bed kunnen slapen als er nieuwe regenbuien komen. Regenbuien waar de boeren om bidden, omdat het land dit zo hard nodig heeft.

Hoe bidt u? Hoe Bid jij?

Tegenstrijdige gebeden. Dat is niet alleen in Zuid-Afrika het geval, want een mens bidt van nature naar zichzelf toe. En het spreekwoord luidt: zoveel hoofden, zoveel zinnen. Oftewel: zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende gebeden. Zou ons gebed niet veranderen als wij gelovig de Heidelbergse Catechismus na mogen zeggen dat álle dingen van Gods Vaderlijke hand ons toekomen? Zou ons gebed niet veranderen als wij werkelijk in tegenspoed geduldig en in voorspoed dankbaar zijn mogen? Hoe bidt u? Hoe bid jij?

Teunie Oosterwijk


Terug naar overzicht
Terug