doneer nu materialen webshop

Hammanskraal


In gesprek met ntHabiseng

Nthabiseng is 38 jaar oud en woont samen met haar man en drie kinderen in Hammanskraal.
Veldwerker Nella heeft een interview met haar gehouden over haar werkzaamheden voor onze stichting.
Aan het einde heeft ze nog een kort bericht voor de mensen in Nederland. Wat vind je mooi in je werk?

Ik vind alles mooi… Nee dat is niet hellemaal waar. Maar ik hou(d) echt van mijn werk. En het meest geniet ik van de contacten met de ouderen in het ouderenhuisje.


Het nieuwe ouderenhuis is bijna af. Kun je daar iets over zeggen?

Ik zie uit naar de ingebruikname van het ouderenhuis. Het gaat echt verschil maken met het huidige ouderhuisje, alles is veel beter schoon te houdenen omdat het nieuwe ouderenhuis beter gebouwd is, zullen de ouderen zullen minder ‘last’ hebben van de warmte of kou.

Hoe is het leven in Hammanskraal?

Goed…, ja, dat zegt eigenlijk iedereen als je ernaar vraagt. De mensen zullen niet snel zeggen dat ze het moeilijk hebben. Zelfs niet als er geen eten meer in huis is. Dan zullen ze nog zeggen dat het goed gaat, terwijl ze die avond zonder eten moeten gaan slapen. Veel mensen ervaren stress. Ze hebben geen werk, wat betekent dat je niet goed voor je kinderen kunt zorgen enz.


Kun je iets zeggen over de samenwerking met je Nederlandse collega’s? Een keer iets grappigs mee gemaakt?

.. Iets grappigs. Nee, dat kan ik zo niet bedenken. Wat ik leuk vind is hoe mijn collega’s bijvoorbeeld meedoen met de spellen van de kinderen. Maar ook dat zij bij ons willen zijn op moeilijke momenten, zoals bij de begrafenis. Terwijl ze vanuit een heel andere cultuur komen doen ze toch echt hun best om zich aan te passen.

Inmiddels ken ik ze allemaal iets langer, maar in het begin was ik wel een beetje angstig voor pastor Georg, hij was best heel direct. En Marieke was eerst heel erg op de achtergrond en verlegen. Van Nella kan ik me niet meer zo goed herinneren wat ik dacht. Zij was er gewoon en ging aan het werk. Dat Teunie in Refilwe ging werken en straks terug gaat naar Nederland vind ik echt jammer. Als iemand weggaat realiseer je je pas wat iemand voor je betekent.


Kun je iets zeggen over de Bijbelklassen voor de kinderen?

Voor de kinderen is het goed dat ze na schooltijd naar de center kunnen komen. Dan zijn ze niet ‘op de straat’ waar ze veel verkeerde dingen leren en kunnen doen. Het is goed dat zij de Bijbelverhalen horen en op deze manier leren wat God van ons vraagt.

Ook voor ons is dat belangrijk. Voor dat Bethlehem hier was las ik eigenlijk nooit uit de Bijbel. Ik had zelfs geen Bijbel in mijn huis. En ik merk in mijzelf als het ware twee harten. Ik weet dat ik de Bijbel moet lezen en God moet zoeken, maar ik heb altijd ook andere dingen te doen, waarvan ik dan denk dat die belangrijker zijn. Als mensen hebben we vaak eerst problemen nodig voordat we gaan bidden en de Bijbel lezen.


Is er nog iets wat je zou willen zeggen tegen de mensen in Nederland?

Bedankt voor alles wat jullie voor ons doen én dat jullie mensen hier naartoe zijn gekomen. En ik hoop dat er een dag komt dat jullie hier ook op zondag zijn zodat we ‘bij jullie’ naar de kerk kunnen.

Terug naar overzicht
Terug