doneer nu materialen webshop

EBEN HAËZEREben haëzer


Een column (of blog) schrijven, dit is niet mijn sterkste kant. Maar toch is het goed om soms mijn gedachten op papier te zetten en op een bepaalde periode terug te kijken. Op dit moment woon ik een halfjaar in Zuid-Afrika. Dan kan ik niet anders dan een Eben-Haëzer oprichten: Tot hiertoe heeft ons de HEERE geholpen (1 Samuël 7:12).

​​​​​​​Ik voel mij na een halfjaar thuis in Zuid-Afrika. De lokale mensen op het veld hebben een grote plek in mijn hart gekregen. Het is wonderlijk dat de Heere in het afgelopen halfjaar verschillende mensen op mijn pad heeft willen brengen, waarmee ik van hart tot hart kan spreken. Zo heb ik een jonge vrouw leren kennen, ze is een echte vriendin van mij geworden. Ondanks cultuurverschillen en achtergrond is er geestelijke herkenning in gesprekken. Deze gesprekken geven mij zoveel vreugde en blijdschap. De HEERE werkt! Ook hier in het donkere Zuid-Afrika, waar satan zoveel mensen in de greep houdt en de geestenwereld sterk aanwezig is.


De Heere heeft tot mij gesproken dat Hij hier in Zuid-Afrika een open deur gegeven heeft om Gods Woord bekend te maken (Openbaring 3:8). De kanttekening zegt bij dit tekstgedeelte: “Dat is, een zekere en onverhinderde gelegenheid om het Evangelie met goeden voortgang te verbreiden.”
Dit mag ik op momenten ook ervaren. Zoveel mogelijkheden om hier het Evangelie te delen. Bij huisbezoeken, in kinder- en jongerenklassen, in het weeshuis, in het ouderenhuis en aan zoveel vrouwen die op de tuin werken. Zoveel mensen – die onbekend zijn met de Bijbelse boodschap - komen hierdoor onder het gehoor van Gods Woord. Al zijn er ook zoveel mensen die nog niet bereikt zijn. En ja, er is ook veel vijandschap tegen de Bijbelse boodschap onder de bevolking, vijandschap die van nature ook in mijn hart leeft… Maar toch merk ik ook dat er honger en dorst is naar het Woord onder de bevolking, zeker onder kinderen en jongeren. Dan kan ik bij momenten zo sterk uitzien naar de vervulling van Zijn belofte: “Morenland zal zich haasten zijn handen tot God uit te strekken.” (Psalm 68:32)


Marieke Bakker

Terug naar overzicht
Terug