doneer nu materialen webshopOp bezoek 

bij ouders in Hammanskraal


We lopen dwars door allerlei struiken en over kronkelpaadjes. Ten slotte komen we aan bij het zinken huisje waar drie kinderen wonen die trouw ons programma bezoeken in Hammanskraal. Bij het huisje zit de moeder met een grote teil voor zich de was schoon te boenen. Ze kijkt verrast op als we arriveren.


Via Itumeleng, één van de lokale medewerkers, vertellen we dat we het kinderprogramma leiden waar haar drie zoons regelmatig naartoe komen. We leggen uit dat we het fijn vinden om ook de ouders te ontmoeten van deze kinderen en vragen naar de gezinssituatie en de leefomstandigheden van dit gezin.


De moeder vertelt ons dat de kinderen het heel fijn vinden om bij ons te komen. Dat blijkt ook wel, want ze moeten meer dan een kwartier lopen om bij het terrein van Bethlehem te komen, vaak met het jongste broertje op hun schouders. De moeder is blij met wat we voor haar kinderen doen. Ze geeft aan dat haar zoons het Bijbelverhaal vaak thuis navertellen, en dat ze er ook bij hun vader en moeder op hameren dat ze uit de Bijbel moeten lezen en moeten bidden. Dit doen de kinderen ook 's ochtends en avonds, uit eigen initiatief.

Dat er ook nog wel wat bijgeloof bij komt kijken, blijkt uit het feit dat de moeder vertelt dat de jongens soms met de Bijbel onder hun kussen slapen om te voorkomen dat ze nare dromen krijgen.


Aan het eind van het bezoek nodigen we de moeder uit voor de Bijbelklas voor ouders en omwonenden waar we dit jaar mee zijn gestart. Ook overhandigen we haar een bos spinazie (lijkt meer op onze andijvie) uit de groentetuin. Hier is ze blij mee.


Vorig jaar zijn we een aantal keer op bezoek geweest bij ouders van kinderen die naar ons programma komen in Hammanskraal. Het leek ons goed om dit dit jaar voort te zetten. Het is fijn om meer over de achtergrond van de kinderen te weten te komen en kennis te maken met de ouders. Als er nog geen Bijbel in het gezin aanwezig is, delen we die uit. Soms komen we schrijnende situaties tegen, en proberen we een gezin te helpen. Ook is het belangrijk om een band met de ouders op te bouwen. Uiteindelijk zou het het mooiste zijn als we op deze manier ook de ouders met het Evangelie in aanraking kunnen brengen, en dat is dan ook het belangrijkste doel van deze bezoeken.Carianne van Holst

Terug naar overzicht
Terug