doneer nu materialen webshopAan de slag 

Als veldwerker


Na een paar weken aan het werk te zijn in Zuid-Afrika,  even een verslag van het werkveld. Toen we in januari in Pretoria aankwamen, waren ds. en mevrouw Weststrate er ook en zij hebben ons ingewerkt. Inmiddels zijn we een aantal weken zelfstandig aan het werk en langzaam komt er een beetje overzicht in de vele taken die dagelijks onze aandacht vragen. 
In Hammanskraal is veel werk verzet. Er is inmiddels een store gebouwd, een gedeelte wordt ingericht als opslag voor het tuingereedschap e.d. Het andere gedeelte als woonruimte voor één van onze medewerkers, Almeida. Verder wordt er veel tijd gestoken in het aankopen van materialen voor het aanleggen van een extra watertank. Dit gaat altijd op basis van offertes voordat er daadwerkelijk aangekocht wordt. Er worden bij grotere bedragen altijd meerdere offertes aangevraagd zodat we de prijzen kunnen vergelijken.  Dit gaat allemaal op de Zuid-Afrikaanse manier;  dus veel geduld hebben.  Er gaan dagen overheen eer dat we wat offertes bij elkaar hebben verzameld.  Soms een hele dag voor 2 offertes. Dit ook omdat de afstanden groot zijn en er daardoor veel reistijd mee gemoeid is.
Het is een hele organisatie om alles te stroomlijnen en op dit moment behoorlijk intensief. Veel financiële administratie en verslagen maken. Ook is het elke dag plannen bijstellen.  Het gaat dikwijls anders dan gedacht. Om de 2 weken verzorgt Else een craftclass, dat is een handwerkworkshop met de Granny's.  Ze maken prachtige werkstukken. Van mutsen tot sandalen. Vrijdag 22 februari bestond de Garden of Hope 1 jaar. Tijdens de Bibleclass werd er aandacht aan besteed en in het bijzijn van de leden van de NPO Bethlehem Mission SA gevierd.  Het werk voor het andere project, de gaarkeuken in Refilwe, is van andere aard. Het zorgen dat er eten enz. op tijd besteld en geleverd wordt. Maandelijks ook hier de brei- en haakworkshop met de verzorgers van de (wees)kinderen. Meestal oudere vrouwen. Prachtige werkstukken worden er gemaakt. Verder proberen we hier de moestuin op orde te krijgen met onze tuinman Elifas. Er worden groenten en kruiden verbouwd die in de keuken worden gebruikt.

Dit was een inkijkje in het dagelijkse leven. Het is een veelzijdige verantwoordelijk werk: ten eerste omdat we omgaan met zielen, maar ook financiële middelen die verantwoord en transparant besteed moeten worden.

Hartelijke groet, Kees LokerseTerug naar overzicht
Terug